lunes, 8 de febrero de 2016

PASSAT O PRESENT?

Bona tarda lectors! Avui em toca presentar-vos la meva segona activitat d’aquest any.

Aquesta activitat té una gran semblança en l’anterior, ja que també faré una comparació entre la situació actual, exactament l’any 2010, i una situació passada de l’any 1932. Llavors, l’activitat consta de trobar les semblances entre l’Estatut d’Autonomia del 1932 amb l’Estatut d’Autonomia que es va aprovar el 2010.

Començaré parlant de l’actualitat. L’any 2010 al parlament de Catalunya es va aprovar per una àmplia majoria un nou Estatut d’Autonomia. Aquest va ser aprovat i votat per tots els partits del govern menys pel Partit Popular (PP). Llavors quan ja s’havia aprovat a Catalunya, es va portar al govern espanyol però no hi van estar d’acord. A partir d’aquí, el govern espanyol va començar a fer retallades i a treure diversos punts d’aquell Estatut d’Autonomia aprovat pel govern català. Un exemple és que el govern espanyol va treure el primer punt que era que Catalunya esdevingués una nació. En aquell moment, el partit que governava a Espanya era el PSOE, liderat per Zapatero. Aquest, primer de tot va dir que aprovaria l’Estatut d’Autonomia que aprovés el parlament de Catalunya, però més tard es va veure que no va ser així.

Aquesta situació ens dóna la idea per transportar-nos en el temps i anar l’any 1931, quan el govern català presenta un nou Estatut d’Autonomia. Primer de tot, el govern català donat suport per un plebiscit popular, va aprovar l’Estatut de Núria. Aquest es va presentar al govern espanyol i va ser rebutjat totalment, especialment pels partits de dretes. Aquests partits es van defensar amb la Constitució de 1931 que feia evident la impossibilitat d’aprovar l’Estatut de Núria. Finalment una vegada rebutjat, Manuel Azaña va redactar un nou Estatut d’Autonomia el 1932. Aquest nou Estatut compartia alguns punts de l’anterior Estatut de Núria però també tenia certes diferències.

En conclusió, podem veure que tant en l’Estatut d’Autonomia de l’any 2010 i l’any 1932, es repeteix la mateixa situació. El govern català aprova un Estatut d’Autonomia però el govern espanyol reacciona eliminant diversos punts d’aquests estatuts a favor seu.

GVG.


No hay comentarios:

Publicar un comentario